Project Description

Karácsonyhoz közeledvén a klasszikus megrendelések közepette egy kivételesnek mondható megkeresés is érkezett hozzám. Egy ifjú hölgy szerette volna a családja számára kigondolt fantázia címert általam formába öntetni.

Egészen konkrét elképzeléssel és egy színes vázlattal is készült: háromszögű pajzs égkék mezején kitárt szárnyú fehér madár; a pajzs tetején nagy, arany színű M betű és egy tüzet okádó zöld sárkány. Lángjai körbeölelik a pajzsot. Minden elem a család nevéhez vagy egy családi történethez kötődik.

A tervezés az egyes elemek egymáshoz képest való arányának, alakjának meghatározásával indult. Főképp a sárkány és az M betű többféle megformálásra is lehetőséget adtak, de mindenképp egy agresszivitástól mentes, kiegyensúlyozott hatást keltő megoldás volt a cél. Ennek érdekében a sárkány nyugodtan ülő, frontális ábrázolásban került az arany színű M betű mögé. Enyhén kiterjesztett szárnyai védelmező hátteret adnak a monogramnak, ívük egyszerre követi szelíden az M betű enyhén megdöntött szárait és tükrözi a háromszögű pajzs alsó ívét.
Az uralkodó frontális ábrázolás és szimmetria adta mozdulatlanságot a sárkány oldalra fordított fejével, a monogram és saját lábai között játékosan tekergőző farkával és az M betű szárainak enyhén váltakozó szélességével törtem meg.

A háttértörténet alapján fontosnak tartottam, hogy a sárkány se gonosz, se rajzfilmesen “cuki”, se kínai sárkány ne legyen. Igyekeztem egy olyan semleges, kecsesebb fajta formát eltalálni, ami a célnak megfelel, és aminek a szája szegletébe egy csepp kis mosolyt is oda lehet csempészni.

A sárkány tüze, mely a pajzsot övezi lobogva, nincs közvetlen összeköttetésben a sárkány torkából előtörő kisebb lánggal, így inkább a pajzsot (családot) övező ragyogásként, óvó gyűrűként gondolok rá.