A pásztói Legény család címere

Home/Címer festés, Címer komponálás/A pásztói Legény család címere
  • A pásztói Legény család címere, melyen a címerleírás természetes színű kakasát a mai magyar sárga kakas tollszínezetéhez hasonlóra festettem.

Project Description

Egy ajándékba készült címer, melynél csak a címerleírás állt rendelkezésünkre, de semmilyen képi anyagot nem találtunk. Így előbb meg kellett tervezni a címer kinézetét a címerleírás alapján.

A család címerének leírása Borovszky Samu Győr vármegyéről szóló kötetében, dr. Reiszig Ede leírásában szerepel: “kékben, zöld alapon, hatágú arany csillagtól és ezüst félholdtól kísért természetes színű kakas, csőrében zöld ágat tart. Sisakdísz: pajzsbeli kakas. Takarók: kék-arany, vörös-ezüst.” A címeradományozás idejére nincs utalás.

A címer megfestéséhez szükséges volt behatárolni, hogy vajon  mit is kell a “természetes színű kakas” címszó alatt érteni. Ezzel kapcsolatban egy kisebb kutatásba bonyolódtam, mely érdekes részletekre derített fényt.
A címertani szóhasználat és a talált információk alapján úgy vélem, a természetes színű kakas leginkább egy (homok)sárga kakas lehetett, mely színeiben valószínűleg a mai magyar sárga kakasra hasonlított.

Kapcsolódó cikk: Természetes színű kakas avagy magyar sárga kakas?

Project Details

Tags: