Máthé Erikacímer és családfa festés

Amikor 15 évesen – “Kisképzős” diákként – zsebpénzért kezdtem el címereket festeni, még magam sem gondoltam volna, hogy ebből igaz szerelem lesz.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán. 2006-ban diplomáztam festő-restaurátorként a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Szívemhez nőtt a régi festéstechnikák használata, különösen a tojástempera és a freskó. Az egyetemi tanulmányok ideje alatt döbbentem rá igazán, milyen öröm értéket menteni, régi dolgok fényét visszahozni, halottnak tűnő tárgyakat új életre ébreszteni. Értékmentés és időutazás.

Az elmúlt években az érdeklődésem viszont a tárgyak felől inkább az emberek irányába terelődött. A restaurálás háttérbe szorult. A címerek és családfák – az emberek, idő, történelem és művészet összekapcsolói – maradtak és előtérbe kerültek.

Mára a címer festés a szakmai életem legkedvesebb részeinek olvasztótégelyévé vált. Egyre inkább beleásom magam a munkámat szolgáló kutatásba is. Ahol a festeni való vagy a megrendelés engedi, keresem a módját, hogyan lehet a régi korok hangulatát a mai festményekbe csempészni. Leginkább azt szeretem, amikor valamilyen múltidéző stílusban, kompozícióban kell egy-egy munkát elkészíteni. Ehhez újra és újra örömmel vetem magam bele Magyarország és a világ egyre bővülő miniatúra és oklevél adatbázisainak tanulmányozásába.