Magamról

Home/Magamról
Máthé Erikacímer és családfa festés, faldekoráció
Közel 20 éve kezdtem el címereket festeni. Mára a címer festés a szakmai életem legkedvesebb részeinek esszenciájává vált.

Festő-restaurátorként diplomáztam 2006-ban. Az egyetemi tanulmányok ideje alatt döbbentem rá igazán, milyen öröm értéket menteni, régi dolgok fényét visszahozni, halottnak tűnő tárgyakat új életre ébreszteni. Akkora találtam meg az értéket magam számára a fiatalabb koromban még  hátránynak ítélt két vonzalmamban. Szeretek kis méretben festeni – szeretem a miniatúrákat. És szeretek másolatokat készíteni. Kiváltképp régi, kifinomult munkákról. Valamint rádöbbentem, hogy az ellenkezőjét is szeretem: nagyban dolgozni, falfestményeket készíteni. Ezek lettek a fő vezérfonalai mindannak, amit ma szívből szeretek csinálni.

Az elmúlt években az érdeklődésem viszont a tárgyak felől inkább az emberek irányába terelődött. Foglalkoztat az emberek belső és külső környezetének viszonya, kölcsönhatásai, összefüggései. A restaurálás háttérbe szorult. A címerek, családfák – emberek, az idő és a művészet összekapcsolói – pedig előtérbe kerültek. A leginkább azt szeretem, amikor valamilyen múltidéző stílusban, kompozícióban kell egy-egy munkát megfesteni.